Veilig genieten van muziek bij Hedon

Wie denkt aan Zwolle en muziek, denkt aan Hedon. Een poppodium met concerten en events voor iedere muziekliefhebber. Genieten van muziek doe je pas echt wanneer je je welkom én veilig voelt. Om dit te kunnen bieden aan medewerkers en bezoekers, wordt Hedon ondersteunt door medewerkers van Bloemink. We gaan in gesprek met Geoffrey Zehl, Hoofd Facilitair bij Hedon, over het belang van veiligheid en de jarenlange samenwerking met Bloemink Security. Hij deelt met ons een kijkje achter de schermen en de rol die Bloemink hier vervult. Onderling heerst er een waar teamgevoel, waardoor medewerkers van Hedon en Bloemink blind op elkaar kunnen vertrouwen wanneer het erop aankomt. Samen veilig.

Hedon: meer dan een poppodium
“Hedon is niet alleen een poppodium, over de hele breedte qua muziek, maar nog veel meer. We hebben Hedon Talent Support, Buro Ruis waarmee we ook de Bruisweek (red: de introductieweek voor studerend Zwolle) organiseren, en zijn ook betrokken bij Kunstbende en Bevrijdingsfestival Overijssel. Hedon organiseert concerten, maar faciliteert ook congressen, schoolprojecten en oefenruimtes voor studenten. Hedon doet eigenlijk veel meer dan dat mensen zien. We zijn ook een veel grotere organisatie dan mensen denken, met 20 – 30 man in dienst. Ook werken we met een heleboel vrijwilligers achter de bar, dat zijn er zo’n 100, en dan hebben we nog freelancers voor licht en geluid.

Ik ben op het moment Hoofd Facilitair en werk al meer dan 25 jaar bij Hedon. Ik ben begonnen als lichttechnicus, maar ook hoofd techniek en dance programmeur geweest. Als Hoofd Facilitair houd ik me bezig met de externe partijen zoals de schoonmaak, maar ook de beveiliging via Bloemink Security natuurlijk.

Hedon bestaat sinds 1973, dus al meer dan 50 jaar. Op deze locatie aan de Burgemeester Drijbersingel zitten we sinds 1996, en het pand is in 2014 helemaal verbouwd. We werken al minstens 15 jaar samen met Bloemink Security. Natuurlijk krijgen we enorm veel aanbod van beveiligingspartijen die informatie sturen en willen langskomen. In het verleden hebben we ook met andere partijen gewerkt, maar op een gegeven moment heb ik contact opgenomen met Martijn en Peter. Ik kende hen al, omdat we uit dezelfde wijk komen, en in het verleden heeft Bloemink ook ons pand bewaakt, middels objectbeveiliging.”

Divers publiek, diverse uitdagingen
“Bloemink Security is op dit moment verantwoordelijk voor onze horecabeveiliging. Dus aan de deur het gastheerschap en in het pand de beveiliging, het signaleren van en optreden bij incidenten (waaronder het uitzetten van overlast veroorzakende bezoekers). Dat gaat om zo’n 5 à 6 avonden per week, afgezien van het festivalseizoen wanneer de programmering wat rustiger is. Onze bezoekers zijn heel divers: het is een afspiegeling van de gehele maatschappij. De mate waarin bezoekers overlast veroorzaken is heel wisselend. Na de coronapandemie was er een hele heftige periode, omdat er veel jongere bezoekers kwamen die niet gewend waren om op stap te gaan. Ook het drugsgebruik is behoorlijk gestegen, over de gehele breedte. Het werd voorheen met name gebruikt in de dance scene, maar tegenwoordig zie je het ook bij diverse andere evenementen en concerten. Naast drugsgebruik heb je ook periodes met spanningen tussen bepaalde groepen.”

Één team, één taak
“Ik zie de medewerkers van Bloemink als onderdeel van ons team. Dat komt ook omdat we zoveel mogelijk met vaste portiers werken. Natuurlijk briefen we beveiligers van tevoren, bijvoorbeeld over hoog-risicofeesten, maar de vaste mensen weten vaak al wat er speelt. Dat komt ook omdat je elkaar voor en na een dienst spreekt, maar er zijn ook gewoon hele korte lijnen. Het zoveel mogelijk werken met vaste portiers is voor ons heel belangrijk en daar doet Bloemink haar best voor. Zeker in situaties waar de spanningen oplopen, en er 1000 man binnen staan, moet je op elkaar kunnen vertrouwen. Dat gaat het beste als je al weet wat je aan iemand hebt en er onderling een goede klik is.”

Het werk als portier vraagt om flexibiliteit in houding en uitstraling
“De rol van Bloemink bestaat deels uit gastheerschap bij de entree. Ze zijn het eerste gezicht wat mensen zien en ze scannen de kaartjes. Het gastheerschap is moeilijker dan je denkt, wat je moet als portier heel flexibel kunnen zijn qua houding en uitstraling. Stel je hebt aan het begin van de avond een gewoon concert, dan moet je mensen verwelkomen met een grote glimlach. Maar later op de avond heb je een hoog-risico feest waarbij je een serieuzere houding hebt en moet fouilleren. Dat vraagt iets van de portiers: je moet kunnen switchen naar een andere setting!”

Het werk als portier vraagt om flexibiliteit in houding en uitstraling
“De rol van Bloemink bestaat deels uit gastheerschap bij de entree. Ze zijn het eerste gezicht wat mensen zien en ze scannen de kaartjes. Het gastheerschap is moeilijker dan je denkt, wat je moet als portier heel flexibel kunnen zijn qua houding en uitstraling. Stel je hebt aan het begin van de avond een gewoon concert, dan moet je mensen verwelkomen met een grote glimlach. Maar later op de avond heb je een hoog-risico feest waarbij je een serieuzere houding hebt en moet fouilleren. Dat vraagt iets van de portiers: je moet kunnen switchen naar een andere setting!”

Strategische aanwezigheid voorkomt escalatie
“De andere rol van Bloemink het beveiligen van de verschillende ruimtes van Hedon. In de zaal is de strategie, zeker bij drukke feesten, om zo zichtbaar mogelijk te zijn. Kort erop, om juist te voorkomen dat een situatie escaleert. Naast mensen op de vloer hebben we ook een uitgebreid camerasysteem waarmee we de zalen in de gaten houden.

Bij een incident gaan beveiligers meteen handelen. Maar wanneer het écht escaleert, dan is soms ook politieondersteuning nodig, omdat de mogelijkheden van een beveiliger beperkter zijn. We hebben wel eens gehad dat er 40 man met elkaar op de vuist ging. Dat kan je helemaal niet tegenhouden, dus dan heb je wel politie nodig. Maar soms escaleert het zo erg, dat ook deze niet meer kunnen of willen ingrijpen. En dat moet je altijd zien te voorkomen, want dan tolereer je iets en denken mensen dat ze er een volgende keer ook mee weg komen.

Naast escalaties hebben we ook wel eens te maken met opdringerige fans, of juist bands die het te bont maken in de kleedkamers. Dan spreekt iemand van Bloemink hen aan. Ook gaat het niet alleen om wat er binnen speelt. We hebben ook wel eens kinderfeesten gehad, waarbij het buiten zo druk was, dat er zelfs ouders met elkaar op de vuist ging vanwege het parkeren en het afzetten. Soms zijn er ook onverwachtse calamiteiten, waarbij het pand bijvoorbeeld ontruimd moet worden. We hebben ontruimingsplannen met taken voor medewerkers en vrijwilligers, en een gesproken ontruimingsinstallatie, dus het pand is vrij snel leeg als het moet. Alleen; het blijft werken met mensen in een horecasetting. Je kunt oefenen wat je wil, maar (dronken) mensen worden ook gewoon boos als ze geen biertje meer mogen bestellen. En dan heb je écht portiers nodig.”

Gezamenlijke briefing en afsluiting
“De samenwerking met Bloemink is heel prettig. In principe zetten we een portier op elk evenement met meer dan 50 bezoekers. Wij proberen in ieder geval een maand van tevoren ons programma te delen en alles in te plannen. Aan het begin van een avond trappen we altijd kort af met het team. We bespreken bijvoorbeeld om welk evenement het gaat, hoeveel en wat voor bezoekers we verwachten, welke ruimtes we gebruiken en of er bijvoorbeeld glazen van glas of plastic gebruikt worden.

Aan het eind van de avond, wanneer het binnen en buiten weer rustig is, spreken we ter afsluiting de incidenten door. We hebben ook logboeken voor alle afdelingen, waar relevante zaken in vermeld worden. Dat varieert van een kapotte deurklink tot incidenten. Bij grote incidenten gaan we er natuurlijk samen even voor zitten, maar normaal gesproken, als de avond rustig verliep, gaan de portiers naar huis en gaan we binnen Hedon nog verder met de schoonmaak, afbouw van het podium en de naborrel.”

Beveiliging is onmisbaar voor medewerkers, vrijwilligers en bezoekers
“Helaas zien we dat steeds meer poppodia en festivals te maken krijgen met financiële problemen. Er zijn al poppodia die portiers schrappen om te bezuinigen. Ik ben daar een groot tegenstander van! Wij hebben binnen Hedon ook wel wat afgeschaald, maar ik wil ons personeel, de vrijwilligers en de bezoekers zoveel mogelijk veiligheid kunnen bieden. Zeker de mensen die hier vrijwillig zijn, hebben we hard nodig en willen we vasthouden!

Veiligheid kunnen we nooit volledig garanderen, maar we doen ons uiterste best om het controleerbare onder controle te krijgen. Een portier of beveiliger heeft hierbij een andere uitstraling dan het gemiddelde staflid of vrijwilliger. Een beveiliger maakt simpelweg meer indruk als je een opstootje moet sussen of mensen bij een ontruiming naar buiten moet krijgen. Wanneer we snel moeten schakelen zijn we heel blij dat we medewerkers van Bloemink in ons pand hebben, waarvan we zeker weten: daar kan ik op vertrouwen.”

Jarenlange samenwerking dankzij ervaring en vertrouwen
“Wat ook een groot voordeel is van Bloemink Security, is dat het een Zwols beveiligingsbedrijf is dat korte lijnen heeft met de hulpdiensten. Ze zijn bekend in de stad en met haar inwoners. De portiers kennen veel bezoekers bij voor- en achternaam, dus zij weten ook ‘Als ik me in Hedon misdraag, ben ik aan de beurt’. En ze hebben natuurlijk ervaring met grote festivals als Bevrijdingsfestival Overijssel.

Het lastige blijft wel: als portier kun je het nooit helemaal goed doen. Zeker wanneer je moet ingrijpen, dan heeft iedereen daar een mening over. Ga je voor een waarschuwing, of zet je iemand eruit? De een vindt de aanpak te soft, de ander vindt juist dat je sneller had moeten handelen. Het is gewoon een hele moeilijke taak, en dat vergeten mensen soms. Wij zijn in ieder geval heel erg blij met onze jarenlange samenwerking met Bloemink!”

Meer blogs

Blogs

De mens centraal: het verhaal achter de oprichting van Bloemink

Wat begon als een bescheiden bijbaan in de beveiliging, is uitgegroeid tot het bedrijf van nu. We...
Blogs

5 mei Bevrijdingsfestival Overijssel

Een dergelijk grootschalig evenement vraagt niet alleen om een strakke organisatie op de dag zelf...
Blogs

Passie voor veiligheid

In de hectische en vaak onvoorstelbare wereld van beveiliging en crisisondersteuning vond Hans va...

Openingstijden feestdagen

Nieuwjaarsdag:
Gesloten
Goede Vrijdag:
Gesloten
1e paasdag:
Gesloten
2e Paasdag:
Gesloten
Koningsdag:
Gesloten
Bevrijdingsdag:
Gesloten
Hemelvaartsdag:
Gesloten
1e pinksterdag:
Gesloten
2e pinksterdag:
Gesloten
1e kerstdag:
Gesloten
2e kerstdag:
Gesloten